Anafilaxia

O reactie anafilactica, numita si anafilaxie, este o reactie alergica severa si imediata, care afecteaza in general mai multe organe sau sisteme. Ea poate pune viata in pericol, in cazul in care nu este tratata imediat.

Primele simptome ale unei reactii anafilactice includ adesea mancarimile, arsurile sau senzatia de gadilatura in gura, pe buze si in gat. In plus, se poate produce umflarea faciala la nivelul ochilor, gurii si buzelor, adesea urmate de un rash generalizat pe tot corpul sub forma blandelor.

Anafilaxia

Membranele mucoase din gura si din gat se pot umfla, iar persoana afectata poate avea dificultati de inghitire si de respiratie.

 Alergenul poate declansa si o reactie asemanatoare astmului in care caile aeriene se ingusteaza, facand respiratia dificila.

 Anafilaxia poate afecta circulatia, iar pielea poate deveni palida, rece si transpirata. Rata batailor inimii (pulsul) creste odata cu cresterea tensiunii, iar pacientul este in pericol de a lesina. Alte simptome ale anafilaxiei sunt durerile de stomac, voma, diarea, crampele si strarea de oboseala extrema (letargia).

Reactie Anafilactica

E imperios necesara purtarea unei truse de urgenta:

• Seringa preincarcata cu adrenalina - va poate salva viata.

• Prednison 5 mg, se iau 4 tablete o data.

• Antihistaminic

• Apelarea rapida a serviciului de urgenta: 112

Apelati la medicul dumneavoastra alergolog in vederea diagnosticului corect, a prescrierii terapiei fie medicamentoasa, fie in unele cazuri de sensibilizare.

SOCIAL MEDIA