Alergie Alimentara

Orice aliment poate cauza o reactie alergica, multe din alergiile alimentare aparand in primii ani de viata. Ingestia anumitor alimente la un individ alergic poate determina rapid manifestari cutanate, respiratorii, gastrointestinale si chiar anafilaxie. Alergiile alimentare afecteaza 2,2% pana la 5,5% din copiii pana intr-un an de viata, pana la 8% din copiii pana in 5 ani si aprox 3,5% din populatia generala. La multi copii, alergia alimentara coexista cu alte manifestari atopice ca dermatita atopica, astmul sau rinita alergica.

Categorii Alergie Alimentara


Exista 3 categorii de reactii la alimente:

 

• intoxicatia alimentara, cauzata de bacterii. 

 

• intoleranta alimentara, determinata de anumite reactii particulare ale organismului: intoleranta la lactoza, la gluten, reactii la aditivi alimentari (glutamat monosodic, sulfiti). 

 

• alergia alimentara, mai putin comuna dar mai periculoasa.

Manifestari usoare:

 

• afecteaza un singur organ (o arie specifica): roseata, eruptie, prurit. 

 

Manifestari medii: manifestarile se extind la alte parti ale organismului. Poate fi inclusa jena la respiratie.

Manifestari severe:


 • e afectat intreg organismul. Manifestari multiple de la probleme respiratorii, crampe abdominale, varsaturi, diaree, scaderea tensiunii arteriale, pierderea cunostintei. Acestea sunt caracteristice socului anafilactic care este o urgenta medicala, amenintatoare de viata. 

 

In cazul aparitiei unei alergii alimentare consultati medicul pentru un diagnostic si un tratament corect. Urmati regimul alimentar prescris. 

 

In cazul manifestarilor de tipul celor severe e imperios necesara purtarea unei truse de urgenta: 

 

• Seringa preincarcata cu adrenalina - va poate salva viata. 

 

• Prednison 5 mg, se iau 4 tablete o data. 

 

• Antihistaminic. 

 

• Apelarea rapida a serviciului de urgenta: 112.

Manifestarile clinice ale alergiei alimentare pot fi:

 

 E foarte folositor in determinarea cauzei simptomelor evidenta alimentatiei sub forma unui jurnal alimentar, in care trebuie mentionate simptomele aparute in cazul ingerarii unui anumit aliment, ce simptome au aparul la ingestia acelui aliment, timpul scurs de la ingestia alimentului si aparitia simptomelor, metoda pregatirii alimentelor suspectate (gatit, crud), alimentele asociate, fenomene care pot agrava simptomele (ex: efortul fizic).


SOCIAL MEDIA